Naša Facebook stran

 

 

Kulturno društvo Drugi oder prihaja iz Brežic. Delujejo že deveto leto in tako s kvalitetno kulturno ponudbo širijo in dvigujejo kulturno zavest med Brežičani in širše.

 

V tem času so pripravili kar nekaj avtorskih kulturnih prireditev. Spomnimo le na nekatere; pogovorni večer s pisateljem Damijanom Šinigojem, poletni recital pesmi Ferija Lainščka, recital pesmi priljubljenega pesnika intimista Toneta Pavčka, literarna branja z gostom Milanom Deklevo, predstavili in poklonili so se brežiškemu pesniku Damirju Šambareku, na »klepetu« gostili vsestranskega brežiškega umetnika Mateja Filipčiča in umetnico Majo Gal Štromar. Izvedli so pogovorne večere s filmskim ustvarjalcem Sašem Podgorškom, z bratoma Kozole, filmskim režiserjem Damjanom in podjetnikom Boštjanom, ter ustvarjalcema Nikom Zagodetom in Luko Marčetićem.


 

 

Pripravili so tudi lutkovno igrico v humanitarne namene in z njo zbirali sredstva za socialno ogrožene otroke OŠ Brežice. Z Brežiškim kulturnim dežnikom so pokrili kar štiri vsebinsko povezane otroške gledališke predstave z delavnicami ter ob koncu leta pripravili tudi novoletne otroške predstave v Brežicah in Novem mestu.

 

 

 

Kot partnerji sodelujejo pogosto na prireditvah občinskega in lokalnega nivoja. Tako so že večkrat sodelovali z JSKD Brežice in Posavskim muzejem Brežice, povezovali osrednje kulturne prireditve v občini Brežice. Eden večjih projektov, ki so ga izvedli doslej, je bil v letu 2013: postavitev muzikala Plešasta pevka ob otvoritvi prenovljenega Doma kulture v Brežicah, nato pa je sledilo kar nekaj ponovitev v Brežicah in v Posavju; tudi sodelovanje na območnem Linhartovem srečanju. V letu 2015 so se predstavili z dvema malce obsežnejšima gledališkima predstavama – ena za otroke »Žiga, kisla kumarica«, druga za mladostnike »Štiri afne«. Odmevni sta bili tudi prireditvi »Zvezde na nebu žare … - z besedo in glasbo po poti Slavka Avsenika« ter »Ah, kako lepo se sanja«, večer s Franetom Miličinskim -Ježkom. Leto kasneje so izvedli njihov drugi velik projekt, in sicer so na oder postavili gledališko predstavo Oblast. Ob prazničnem koncu leta pa so z otroki pripravili »Zimsko pravljico od otrok za otroke«. V začetku leta 2019 so na odru pripravili najobsežnejšo gledališko igro do sedaj – »Zasebno življenje«, nemške avtorice Urlike Syha. Jeseni pa so začeli z gledališko igro »Ženske«, ki jo je napisal in režiral naš član Žan Florjanič Baronik.

 

 

 

Kontaktni podatki:

KD Drugi oder

Cesta bratov Milavcev 107

8250 Brežice

 

Kontaktna oseba: Mojca Florjanič

Telefon: 041 270 415

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Facebook stran

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice