Društvo kmetic Brežice je bilo ustanovljeno z namenom zastopanja interesov kmetic. Društvo ima 15 aktivov kmečkih žena, ki delujejo v vseh 20 krajevnih skupnostih občine Brežice.
Članice društva aktivno sodelujejo na kulturnih dogodkih, razstavah, sejmih, tržnicah, različnih tekmovanjih in televizijskih oddajah. Za različne prireditve in dogodke članice društva pripravijo in ponudijo domače dobrote. Trudijo se, da iz pozabe skušajo obujati in ohranjati tradicionalne ročnodelske posebnosti in kulinariko našega podeželja (pletenice, pleteno srce, mlinčevka, ajdove jedi….
Njihova kulinarična posebnost prav tako obujena iz skorajšnje pozabe je bizeljski ajdov kolač. Zadnjih 10 let tradicionalno prirejajo ocenjevalno in razstavno prireditev Bizeljski ajdov kolač, ki je odprta za vse. S svojim kolačem je društvo sodelovalo tudi v projektu Združenja turističnih kmetij Slovenije, predstavile so ga tudi v oddajah Na zdravje, Dobro jutro, Slovenski pozdrav. Na povabilo občine Brežice pa je kolač bil del menija ob obisku ameriškega veleposlanika v Brežicah.
Društvo organizira različna predavanja, izobraževanja, tečaje, ekskurzije, izlete in prireditve, leta 2016 je praznovalo 40. letnico delovanja, izdali so bilten o organiziranem delovanju kmečkih žena in ob tej priložnosti jim je občina Brežice podelilo Plaketo Občine Brežice.
Društvo kmetic Brežice deluje na področju kmetijstva, izobraževanja, usposabljanja, turizma in turističnega razvoja.
Kontaktni podatki:
Društvo kmetic Brežice
Cesta prvih borcev 41
8250 Brežice
Kontaktna oseba: Zdravka Kampijut
Telefon: 041 230 825
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Članice Društva kmetic se vsako leto odpravijo tudi na kakšno strokovno ekskurzijo, kjer se družijo in
spoznavajo delo in izkušnje drugih kmetij (foto: arhiv DK Brežice)
Ponosne nagrajenke na tekmovanju Bizeljski ajdov kolač (foto: arhiv DK Brežice)
Bizeljski ajdov kolač je bila že skoraj pozabljena jed naših krajev, ki dobiva nov pomen v sodobnem času
zaradi svoje vrednosti kot zdravo živilo (foto: arhiv DK Brežice)
Na tečajih članice društva izmenjujejo izkušnje, se učijo novih receptov in obujajo
stare že pozabljene jedi (foto: arhiv DK Brežice)