Naša Facebook stran

  

PLETERŠNIKOVA DOMAČIJA – MUZEJSKA ZBIRKA


Pleteršnikova domačija se nahaja v Pišecah, zelo pomembna pa je zaradi Pleteršnikove spominske zbirke. V hiši se je leta 1840 rodil in leta 1923 umrl slovenski jezikoslovec, avtor Slovensko-nemškega slovarja, Maks Pleteršnik.


V letih 1993 in 1994 je bila domačija temeljito obnovljena in preurejena v muzej. Danes so tri sobe v hiši opremljene s pohištvom in osebnimi predmeti Maksa Pleteršnika in njegovimi knjigami. V prvi sobi se z originali obiskovalcem nazorno predstavi nastajanje Pleteršnikovega slovarja. Vse je iz njegovega časa, vidite pa lahko še zanimivi naslednji dve izdaji (1957 in 2006), kar doživijo le redki slovarji. V drugi sobi so na ogled predmeti iz njegove delovne sobe (pisarne), na stenskih panojih pa faksimile njegovih slovarskih in ostalih del (originali se hranijo v NUK Ljubljana), v tretji sobici pa je pristno urejen njegov počivalni kotiček. V kleti pod bivalnimi prostori (danes muzejem) si obiskovalci lahko ogledajo staro vinogradniško klet in izberejo gradiva o Pleteršniku oz. turistične spominke.


Dvorišče krasi kamniti steber z njegovim reliefom. Pleteršnikova domačija je uvrščena tudi v zbirko slovenskih muzejev. Obnovljena Pleteršnikova domačija postaja vse bolj središče vaškega kulturnega življenja, same Pišece pa z rednimi Pleteršnikovimi simpoziji leksikografsko središče Slovenije. Med zdomci pa je zelo priljubljen projekt Moja hiša je tvoj dom.

Domačija je v celoti razglašena za kulturni spomenik.

 

Društvo Pleteršnikova domačija Pišece deluje na področju kulture - kulturne dediščine in varstvo materinega jezika doma in posvetu.

 

Kontaktni podatki:

 

Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maksa Pleteršnika Pišece – Društvo Pleteršnikova domačija Pišece

Pišece 4

8255 Pišece

 

Kontaktna oseba: Martin Dušič

Telefon: 07 45 200 80

             041 739 143

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Spletna stran društva

 

        

                          Pleteršnikova domačija                                                                                     Pleteršnikova vitrina

 

 

                              Pleteršnikova zidanica

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice