Naša Facebook stran

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

  

PLETERŠNIKOVA DOMAČIJA – MUZEJSKA ZBIRKA


Pleteršnikova domačija se nahaja v Pišecah, zelo pomembna pa je zaradi Pleteršnikove spominske zbirke. V hiši se je leta 1840 rodil in leta 1923 umrl slovenski jezikoslovec, avtor Slovensko-nemškega slovarja, Maks Pleteršnik.


V letih 1993 in 1994 je bila domačija temeljito obnovljena in preurejena v muzej. Danes so tri sobe v hiši opremljene s pohištvom in osebnimi predmeti Maksa Pleteršnika in njegovimi knjigami. V prvi sobi se z originali obiskovalcem nazorno predstavi nastajanje Pleteršnikovega slovarja. Vse je iz njegovega časa, vidite pa lahko še zanimivi naslednji dve izdaji (1957 in 2006), kar doživijo le redki slovarji. V drugi sobi so na ogled predmeti iz njegove delovne sobe (pisarne), na stenskih panojih pa faksimile njegovih slovarskih in ostalih del (originali se hranijo v NUK Ljubljana), v tretji sobici pa je pristno urejen njegov počivalni kotiček. V kleti pod bivalnimi prostori (danes muzejem) si obiskovalci lahko ogledajo staro vinogradniško klet in izberejo gradiva o Pleteršniku oz. turistične spominke.


Dvorišče krasi kamniti steber z njegovim reliefom. Pleteršnikova domačija je uvrščena tudi v zbirko slovenskih muzejev. Obnovljena Pleteršnikova domačija postaja vse bolj središče vaškega kulturnega življenja, same Pišece pa z rednimi Pleteršnikovimi simpoziji leksikografsko središče Slovenije. Med zdomci pa je zelo priljubljen projekt Moja hiša je tvoj dom.

Domačija je v celoti razglašena za kulturni spomenik.

 

Društvo Pleteršnikova domačija Pišece deluje na področju kulture - kulturne dediščine in varstvo materinega jezika doma in posvetu.

 

Kontaktni podatki:

 

Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maksa Pleteršnika Pišece – Društvo Pleteršnikova domačija Pišece

Pišece 4

8255 Pišece

 

Kontaktna oseba: Martin Dušič

Telefon: 07 45 200 80

             041 739 143

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Spletna stran društva

 

        

                          Pleteršnikova domačija                                                                                     Pleteršnikova vitrina

 

 

                              Pleteršnikova zidanica

 

 

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Zavod Dobra družba
Cesta prvih borcev 22, 8250 Brežice