Naša Facebook stran

Javni razpisi so osnovni mehanizem razdeljevanja javnega denarja. V izogib zlorabam sistem javnih razpisov pozna več varovalk in kontrolnih točk, ki so v primeru javnega razpisa Ministrstva za javno upravo, delovale. 

 

Na predmetnem razpisu so bile nenavadnosti in sumi razkriti zaradi varovalke, ki predvideva javne objave rezultatov in sklepov. Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) jih zahteva od leta 2015, ko je bil dopolnjen na pobudo in z amandmajem CNVOS. Javno objavo rezultatov in druge dokumentacije so namreč uspešno zagovarjali in zahtevali kot dodatno varovalko v sistemu javnih razpisov.

 

Afera dokazuje, da sistem s postavljenimi varovalkami deluje. Četudi so notranje varovalke na ministrstvu morda odpovedale, je bila nepravilnost razkrita zaradi zunanje varovalke – zahtevane javne objave vseh sprememb in rezultatov razpisa.

 

Vseeno pa se je potrebno zavedati, da noben sistem ni popolnoma odporen na zlorabe, saj je kot povsod drug prisoten človeški faktor. In prav zato so v sistemih ključnega pomena kontrolne in nadzorne točke, tako notranje kot zunanje. Teorija in praksa sta si enotni, da je najbolj učinkovit sistem več različnih varovalk. 

 

 

Več...

 

 

VIR: CNVOS

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice