Naša Facebook stran

Skupaj s Transparency International Slovenia v sklopu projekta Vprašaj državo: enostaven dostop do informacij javnega značaja prirejamo okroglo mizo o tem, v kakšni meri je pravica do dostopa do informacij javnega značaja prešla v javno zavest v 20. letih po sprejetju Zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

 

Dogodek se bo odvijal 28. septembra 2023 ob 10. uri in se zaključil okoli 12.30. ure v prostorih Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi ulici 2 v Ljubljani.

 

Na dogodku bomo predstavili novo spletno platformo Vprašaj državo ter naslovili pomen digitalizacije javne uprave v širšem smislu. Platforma Vprašaj državo  je nastala kot odgovor na težave javnosti pri dostopu do informacij javnega značaja, ki so jih zaznali svetovalci Centra Spregovori!.

 

Prihajajoča spletna platforma Vprašaj državo uporabnika na preprost način vodi skozi postopek za oblikovanje zahtevka, tega nato pošlje organu, odgovor organa z zahtevanimi informacijami pa nato ostane javno objavljen na platformi. 

 

V osrednjem delu dogodka bomo ob pogovoru z gosti skušali najti odgovore na vprašanje, v kakšni meri je pravica do dostopa do informacij javnega značaja v dvajsetih letih od sprejema ZDIJZ prešla v slovensko zavest, oziroma kako to pravico uveljavljajo prosilci in kako primerno se na prošnje odzivajo organi. Zanimalo nas bo tudi, na kakšen način smo doslej ozaveščali o tej pravici in kako lahko ozaveščenost še izboljšamo, pa tudi to, kako to pravico uveljavljajo v tujini, kjer imajo tovrstni zakoni in tovrstne spletne platforme svojo tradicijo. Verjamemo, da lahko okrogla miza predstavlja pravo priložnost tudi za pregled doseženega na področju digitalizacije javnih storitev ter za premislek o tistem, kar morda na tem področju še manjka.

 

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • mag. Kristina Kotnik Šumah, namestnica Informacijske pooblaščenke
  • Jure Trbič, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo
  • Jen Bramley, Vodja projektov in partnerstev, mySociety, Združeno kraljestvo (preko videopovezave)
  • Maruša Babnik, generalna sekretarka in vodja projekta, Transparency International Slovenia
  • Simon Delakorda, direktor, Inštitut za elektronsko participacijo

Na dogodek vabljeni vsi, ki vas zanima transparentno in etično delovanje v slovenski družbi ter se zavzemate za boljšo vključenost in informiranost civilne družbe. Udeležba na dogodku je brezplačna. 

 

Partnerji v projektu smo: Transparency International Slovenia, Zavod Dobra družba, Zavod Bob, Zavod PIP, Mladinska zveza Brez izgovora in Društvo za okoljsko vzgojo Evrope.

 

Za več informacij se obrnite na nas (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ali na Transparency International Slovenia (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

 

 

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice