Naša Facebook stran

Ob zeleni luči za nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona o šolski prehrani, ki predlaga uvedbo brezplačnega kosila za vse učence, humanitarne in ostale nevladne organizacije pozivajo predsednika vlade Roberta Goloba k čim prejšnjem iskanju rešitev za uvedbo brezplačnih kosil v praksi.

 

Podprimo in delimo javni poziv humanitarnih in nevladnih organizacij predsedniku vlade glede brezplačnih kosil za osnovnošolske otroke.

 

Javni poziv: 

Spoštovani predsednik vlade dr. Robert Golob!


Včeraj je državni zbor premierno obravnaval noveli zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, ki uvajata in urejata brezplačno kosilo kot pravico za vse osnovnošolske učence in učenke in sta bili v državni zbor s podporo več kot pet tisoč volivcev in volivk vloženi že pred več kot štirimi meseci.
V razpravi so poslanci in poslanke različnih strank izpostavili več pomislekov, zlasti glede operativne uresničljivosti zakona. Pomisleke razumemo, poznamo in se lahko z nekaterimi tudi strinjamo.
Obenem nas zelo veseli, da je pristojni minister v imenu vlade namen zakona podprl in hkrati napovedal širok dialog o končni obliki rešitev. V njem bomo z veseljem sodelovali.
Vseeno pa nas skrbi, da bi usklajevanje sprejemljivih in učinkovitih rešitev trajalo predolgo. Ali da na koncu do dopolnitev sploh ne bi prišlo.
Vsesplošne podražitve in inflacija sta namreč stisko najrevnejših med nami samo še povečala. Medtem po obstoječem sistemu subvencioniranja kosil brezplačna kosila ne pripadajo niti vsem otrokom, ki živijo pod pragom tveganja revščine. Tako na primer trenutni cenzus ne zagotavlja subvencioniranega kosila šoloobveznima otrokoma iz štiričlanske družine, kjer oba starša prejemata minimalno plačo. Do subvencije je celo vsako leto upravičenih manj otrok. Odstotek upravičenih otrok se je od 2018 znižal s 26,6 odstotka na 21,5 odstotka. Se pravi, da je kljub 16-odstotni inflaciji v zadnjih štirih letih pravico do brezplačnega kosila izgubilo okoli deset tisoč otrok; in to tistih iz gospodinjstev pod pragom tveganja revščine ali malenkost nad njim.
Zato, spoštovani predsednik, na vas solidarnostno apeliramo, da koalicija v dialogu s šolami, občinami, predlagatelji in drugimi nevladnimi organizacijami čimprej poišče izvedljive rešitve, da bodo do brezplačnega kosila v šoli upravičeni vsi otroci. Če pa je že zdaj mogoče napovedati, da bo iskanje vzelo daljši čas, pa apeliramo, da vlada in koalicija kolikor hitro se to le da poskrbita vsaj za tiste šoloobvezne otroke pod pragom tveganja revščine, ki po trenutnem sistemu in kriterijih v šolah ostajajo brez kosila.
V upanju na vaše razumevanje vas prijazno pozdravljamo,


Darja Groznik, predsednica Zveza prijateljev mladine Slovenije - ZPMS
Anita Ogulin, predsednica Zpm Moste Polje
Milena Brumat, direktorica Zavod Karitas Samarijan
Maja Plaz, predsednica Društvo SOS telefon
Bojan Kuljanac, predsednik Kralji ulice
Zoran Maksimović, predsednik Društvo za preventivno delo
Dževada Popaja, direktorica Zavod Emma
Matjaž Medvešek, direktor Zavod Misss
Rok Usenik, podpredsednik PETKA ZA NASMEH
Borut Bah, predsednik Društva za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma
Natalija Petakovič, predsednica Društvo življenje brez nasilja
Igor Miljavec, predsednik Društvo Mdssng
Špela Gorjan, predsednica Društvo CPM
Branka Bukovec, predsednica Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
Renata Štopfer, predsednica Društvo Ars Vitae
Petra Kac, zastopnica Društvo Zdrava pot
doc.dr. Barbara Grintal, zastopnica Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije
Nika Kovač, direktorica Inštitut 8. marec

 

 

 

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice