Naša Facebook stran

V Inštitutu 8. marec se že dalj časa ukvarjajo s problematiko spolnega nadlegovanja in nasilja. V sklopu akcije #jaztudi so zbrali že preko 200 pričevanj o spolnem nasilju in nadlegovanju, na podlagi analiz zgodb pa so se odločili, da lahko v Sloveniji s spremembo kazenske zakonodaje, ki opredeljuje kaznivo dejanje posilstva, veliko spremenijo. Zato so pred dvema letoma sprožili peticijo, s katero so zahtevali redefinicijo kaznivega dejanja posilstva. Do zdaj jo je podpisalo že več kot 6000 ljudi.

 

Ker sprožen postopek redefinicije na Ministrstvu za pravosodje ni bil dovolj učinkovit in hiter, so predlog novega zakona po modelu ja pomeni ja pripravili sami. 17.2.2021 bodo pričeli z zbiranjem 5000 overjenih podpisov, s katerimi bodo zakon lahko vložili v državni zbor. 

 

Model “ja pomeni ja” žrtve razbremeni občutkov krivde, ki jih nalaga trenutna pravna ureditev spolnega nasilja in posilstva. V tej ureditvi morajo žrtve dokazovati, da so se upirale, saj se dvomi, ali so se upirale dovolj. S predlaganim modelom se žrtvi neposredno odvzema občutek krivde za preživeto nasilje. Uvedba modela “ja pomeni ja” predstavlja velik korak za splošno družbeno občutljivost in razumevanje spolnega nasilja, saj jasno in enoznačno sporoča, da je telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo. Več o zakonodajni pobudi in o akciji zbiranja podpisov izveste na spletni strani: www.samojapomenija.si.

 

Me smo podpis že oddale, dajte ga še vi. Hvala.

 

Slika: Društvo SOS

 

 

Zavod Dobra družba
Trdinova ulica 1, 8250 Brežice